
Accordeonorkest Swentibold uit Guttecoven moet het minstens een jaar stellen zonder slagwerker die de muzikanten met zijn ritme bij de les houdt. “We kunnen niet zonder hem.Hij is het koekje bij de thee.”
Guttecoven – ‘In verband met gezondheidsredenen van de huidige slagwerker zijn wij op zoek naar een slagwerker die ons wil begeleiden:’,klinkt het enigszins urgent, en prominent vermeld op de homepage van accordeonorkest Swentibold uit Guttecoven. Hoezo? Een accordeonorkest speelt toch enkel accordeon? “Hij geeft het ritme aan. daar ga je in mee. Wij kunnen niet zonder”,vertelt meespelend voorzitter Truus Weijman. Dirigent Henk Tiebosch kandit deelsbeamen. De slagwerker isonsfundament. Ik dirigeer samen met de drummer. Op mijn teken neemt hij een sneller of trager ritme aan.Als de spelers mij niet aankijken,horen ze het via de slag.Hij is het koekje bij de thee.”Hij parafraseert de Cruijffiaanse uitspraak dat elk nadeel zijn voordeel heeft. “De spelers leunen op zijn ritme. Nu moeten ze letterlijk meer op hun tellen passen. Aandacht bij de les.”
Vacature
De voorzitter ziet de vacature toch graag ingevuld. “We verwachten dat onze slagwerker zeker een jaar uit de running is. Er is tijdeli jk een vervanger, maar die gaat in april op pelgrimstocht wandelen naar Santiago de Compostella.”
Het orkest, in 1967 opgericht in Buchten, had het de afgelopen jaren niet makkelijk. Het week vijf jaar geleden uit naar het Tuurhoes in Guttecoven. Dat brandde af, waardoor de repetities verplaatst werden naar Obbicht. Na de herbouw van het Tuurhoes is Guttecoven sinds januari 2024 weer de thuisbasis.
Swentibold overleefde. Weijman: “Sterker nog: we zijn sinds corona erg gegroeid, ook omdat andere orkesten ermee stopten. Met een orkest uit Kerkrade zijn we het enige overgebleven accordeonorkest in Limburg. We hebben zo’n dertig spelende leden, die komen overal vandaan, van Maastricht tot Venlo.”
Dat neemt niet weg dat het orkest net als andere verenigingen zoekt naar verjonging. “We tellen twee veertigers, de rest is ouder.” Volgens Weijman dreigen accordeonspelers een uitstervend ras te worden. “We hebben gelobbyd op scholen, zonder resultaat. Het heeft een oubollig imago, terwijl Rowwen Hèze het populair maakt. Velen blijven bij accordeon hardnekkig denken aan hoempapa, terwijl we heel gevarieerd spelen, van musical tot rock.”
Dirigent Henk Tiebosch is samen met een muziekcommissie verantwoordelijk voor het repertoire. “We houden rekening met een jong publiek, om ook hen op hun gemak te stellen. Af en toe zit er een jongere bij de aanwas. Er staan filmmuziek en zomerhits op het programma. Een zanger, trompettist of violist doen ook regelmatig mee aan onze concerten. Dat verfrist. Want een uur lang alleen accordeon is veel. We hebben een fruitschaal met alle vruchten.”
Het Swentibold orkest, dat vorig jaar op Malta een concert gaf in bijzijn van de president, streeft ernaar drie keer per jaar op te treden. Weijman: “We sluiten dit jaar ons seizoen af met een gezamenlijk optreden met een orkest uit Bergeijk, en we spelen in september in het Salviuskerkje.”
Kijk voor meer informatie op de website: https://accordeonorkestswentibold.jouwweb.nl